13 Ogos Hari Kidal Sedunia

This post has already been read 204 times!

Dianggarkan 10% penduduk dunia adalah kidal.

Sebagai menghargai keistimewaan golongan kidal, tarikh 13 Ogos setiap tahun ditetapkan seluruh dunia sebagai Hari Kidal Antarabangsa.

Berikut adalah 6 fakta menarik mengenai golongan kidal:

1. Mereka lebih baik dalam sukan tertentu dan diketahui mempunyai kelebihan dalam sukan satu lawan satu seperti tenis, badminton, tinju dan lawan pedang.

2. Mereka pulih lebih cepat selepas strok Satu kelebihan utama menjadi orang kiri? Mereka cenderung untuk pulih daripada strok dengan lebih cepat, berbanding orang kanan.

3. Menggunakan tangan kiri dianggap tidak wajar di sesetengah negara dan budaya. Sehingga kini, ada ibu bapa yang memaksa anak kidal mereka beralih ke tangan kanan kerana tangan kiri sering digunakan untuk tugasan kebersihan diri dan sanitasi.

Dalam sejarah, mereka yang kidal sering dianggap tidak bernasib baik malah jahat. Malah, perkataan Latin untuk kiri adalah ‘jahat’. Pada Zaman Pertengahan Eropah, orang kiri sering dikaitkan dengan syaitan dan dituduh melakukan sihir, dengan kebanyakan mereka dibakar di kayu pancang.

4. Mereka lebih mahir dalam pelbagai tugas. Komunikasi antara kedua-dua bahagian otak kiri dan kanan mereka juga lebih pantas dan cekap.

Satu lagi nilai tambah? Mereka mempunyai tahap ambidexterity yang lebih tinggi berbanding deng

5. Orang kidal digeruni oleh sesetengah orang. Terdapat pelbagai ketakutan dan fobia di dunia, dan sesetengah daripada mereka benar-benar pelik. Sebagai contoh, sinistrophobia ialah ketakutan terhadap perkara di sebelah kiri atau orang kidal. Mereka yang menghidap sinistrophobia akan enggan menggunakan tangan kiri mereka, menyentuh tangan kiri orang lain atau mana-mana objek yang terletak di sebelah kiri mereka.

Baca Juga   [Video] Keretapi Bangladesh paling sesak didunia semasa Aidilfitri

6. Terdapat ramai orang terkenal yang kidal Walaupun kurang biasa, orang kidal juga berada dalam pergaulan yang baik, dengan ramai pintar dan orang terkenal menjadi ahli kelab. Ini termasuk Putera William, Keanu Reeves, Oprah Winfrey, Lady Gaga, Barack Obama, Mark Zuckerberg.

Jadi, yakinlah, kidal bukan halangan mencapai kejayaan.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.