6 Bangunan paling ketat kawalan keselamatan

  • Post author:
  • Post category:Info

This post has already been read 86 times!

1) Arkib Vatican Street, Rom, Itali

Salah satu lokasi yang paling rahsia dan penuh teka-teki, Arkib Vatican Street hanya mempunyai beberapa imej yang pernah diterbitkan tentang apa yang ada di dalamnya. Menempatkan beberapa kertas agama yang paling berharga dalam sejarah dengan anggaran 35,000 jilid kertas sepanjang 53 batu rak.

Akses kepada arkib adalah dilarang untuk wartawan, pelajar dan ahli sejarah amatur, dan kebenaran hanya diberikan kepada sarjana akademik yang mesti memperbaharui permintaan akses mereka setiap enam bulan dan mestilah berumur sekurang-kurangnya 75 tahun.

Ahli akademik dibenarkan untuk mengakses Vatican di pintu masuk tertentu yang dikawal oleh Pengawal Switzerland.

Mereka kemudiannya dibawa ke dalam arkib, di mana mereka boleh melihat sehingga tiga dokumen yang diminta sebelum ini setiap hari.

2) Bank Rizab Persekutuan, New York, Amerika Syarikat

Bilik kebal emas New York Federal Reserve Bank terletak di tingkat bawah bangunan pejabat utamanya di Manhattan. Bilik kebal, yang dibina pada awal 1920-an, menawarkan pemegang akaun kemudahan selamat untuk menyimpan rizab emas kewangan mereka.

Emas dalam peti besi bukan milik Rizab Persekutuan New York; ia berfungsi sebagai penjaga bagi pihak pemegang akaun, termasuk kerajaan Amerika Syarikat, kerajaan asing dan bank pusat lain. Individu atau perniagaan daripada sektor swasta tidak dibenarkan menyimpan emas di dalam peti besi disini.

Bank ini memegang kira-kira 497,000 jongkong emas seberat lebih 6,000 tan dan boleh menahan berat ini kerana ia dibina di atas dasar yang kukuh di Pulau Manhattan.

Sistem keselamatan berbilang peringkat yang teguh melindungi bilik kebal, dengan silinder keluli 90 tan yang menjaga titik masuk tunggal. Silinder setinggi sembilan kaki itu ditempatkan dalam rangka keluli dan konkrit seberat 140 tan yang membentuk pengedap kedap udara dan kedap air apabila ditutup. Apabila peti besi ditutup, empat batang keluli diletakkan ke dalam lubang dalam silinder, dan jam masa diaktifkan, mengunci peti besi dengan berkesan sehingga hari perniagaan berikutnya.

Dinding konkrit bertetulang keluli besar mengelilingi peti besi, dan kamera keselamatan memantau aktiviti di dalam dan di luar peti besi 24 jam sehari, tujuh hari seminggu, serta penderia gerakan apabila peti besi ditutup. Pengawasan berterusan pasukan kawalan bilik kebal juga menjamin bahawa langkah keselamatan tertinggi dipatuhi pada setiap masa. Untuk menjadikannya lebih sukar untuk dipecahkan, emas itu dilindungi oleh sistem keselamatan bangunan yang canggih Fed New York dan pasukan polis Rizab Persekutuan yang bersenjata.

Baca Juga   Tidak ada Politik dalam Islam

3) Bilik Kebal Benih Global Svalbard, Norway


Bilik Kebal Benih Global Svalbard ialah salah satu peti besi paling selamat di dunia, dibina untuk menentang serangan asteroid atau sebarang kejadian nuklear. Bilik kebal itu mengandungi kira-kira 1,165,041 variasi benih sekiranya berlaku bencana kepupusan besar-besaran, dengan matlamat untuk mempunyai spektrum kepelbagaian tanaman jika Bumi terpaksa membina semula. Bilik kebal mempunyai kapasiti maksimum 4.5 juta varian benih!

Bilik kebal benih adalah perlindungan utama untuk bekalan makanan global. Ia disimpan pada suhu -18°C dalam bekas kerajang tiga lapis yang dibuat khas. Ini mengurangkan aktiviti metabolik dan memelihara kesihatan benih untuk jangka masa yang panjang.

Hakikat bahawa ia dibina 120 meter ke dalam gunung dengan hanya pintu masuk sederhana di luar sebelum berturut-turut terowong dan pintu keselamatan tinggi yang menjadikan kemudahan ini begitu selamat. Ini juga bukan tarikan pelancong, jadi anda tidak boleh berjalan ke dalam dan melihat apa yang ada di luar pintu tertutup. Kawasan berhampiran pintu masuk bilik kebal terkenal kerana lengang, dan mereka mengesyorkan bahawa jika anda mencuba perjalanan ke salah satu kawasan paling utara di dunia yang didiami, anda menjaga jarak.

Satu lagi masalah utama jika anda mencuba dan masuk ke bilik kebal benih yang terkenal ialah iklim berbahaya dan hidupan liar di sekelilingnya. Tundra beku ini terdedah kepada runtuhan salji besar-besaran, yang boleh membawa maut. Selain itu, kemungkinan mendapat radang dingin adalah sangat tinggi, dengan sepanjang tahun mempunyai suhu beku. Di samping betapa selamatnya tempat ini, ia dikelilingi oleh beruang kutub, dengan kerajaan mencadangkan anda tidak mendaki tanpa senjata untuk keselamatan anda sendiri.

Baca Juga   11 bandar yang tenggelam ini boleh hilang menjelang 2100

Secara keseluruhannya, ia adalah lokasi yang sesuai untuk membina bangunan yang sangat selamat tanpa perlu melabur dalam sistem keselamatan yang mahal atau pun tanda yang menyatakan “pelawat tinggal di luar.”

4) Fort Knox, Kentucky, Amerika Syarikat

Dianggap sebagai tempat paling selamat di planet ini, Fort Knox, peti besi jongkong Amerika Syarikat yang terletak di Louisville, Kentucky, adalah tempat Amerika Syarikat menyimpan sebahagian besar bekalan emasnya. Pintu bilik kebal, di teras kubu yang kelihatan tidak dapat ditembusi ini, diamankan menggunakan gabungan yang dimasukkan oleh sekurang-kurangnya sepuluh kakitangan yang berbeza, tiada seorang pun daripada mereka yang mengetahui lebih daripada sekeping kod mereka sendiri.

The Fort melindungi emas yang dikhabarkan mempunyai nilai dalam pasaran emas sedia ada sebanyak $190 bilion. Bilik kebal itu juga mengandungi rizab dadah dan dokumen bersejarah, termasuk salinan asal Perisytiharan Kemerdekaan Perlembagaan AS serta draf asal Alamat Gettysburg Abraham Lincoln.

Fort Knox dikelilingi oleh helikopter Apache, pintu pagar, pengawal, kereta kebal, dinding granit berbaris konkrit, dan beratus-ratus penggera, jadi walaupun mendekati Fort Knox adalah satu cabaran, terutamanya memandangkan seluruh kubu itu dikelilingi oleh pangkalan tentera AS yang menempatkan 40,000 askar. Untuk terus mengamankan Fort Knox, dipercayai bahawa kawasan itu dikelilingi oleh lombong darat, pagar elektrik, penderia radar, mesingan yang dicetuskan laser, serta loji kuasa dan bekalan airnya sendiri, jadi sebarang usaha untuk memecah masuk akan dilakukan dengan segera. ditutup dan biasanya mengakibatkan akibat yang serius. Malah, tiada siapa yang berjaya menceroboh masuk sebelum ini kerana tiada siapa yang pernah mencubanya, dan selamat untuk mengatakan kami tidak mengesyorkannya.

5) Area 51, Nevada, Amerika Syarikat

Anda mungkin pernah mendengar sekurang-kurangnya satu teori konspirasi tentang Kawasan 51. Kompleks penyelidikan ketenteraan AS yang hampir mitos di padang pasir Nevada dikawal oleh penderia gerakan, pengawal bersenjata dan zon larangan terbang yang menjangkau seluruh tapak, menjadikannya salah satu tempat paling selamat di planet ini.

Area 51 ialah kemudahan penyelidikan ketenteraan keselamatan tinggi yang terkenal kerana menyimpan beberapa rahsia dan penyembunyian terbesar di dunia. Ramai ahli teori konspirasi percaya ia juga terkenal kerana menyembunyikan maklumat tentang makhluk asing dan pertemuan UFO. Ia menjadi sangat rahsia tentang apa yang berlaku di laman web ini sejak ia dibina semasa Perang Dingin sehingga ia hanya kelihatan pada imej satelit.

Baca Juga   Tiada sebarang perubahan syarat perbaharui lesen memandu warga emas

1,500 kakitangan itu tidak dapat melakukan perjalanan dengan kereta dan sebaliknya akan menaiki pesawat persendirian dari terminal khas di Lapangan Terbang Antarabangsa McCarran di Las Vegas, terbang di bawah nama “Janet Airlines,” dengan kawalan trafik udara merujuk kepada lapangan terbang itu sebagai “suatu tempat.” Hakikat bahawa Kawasan 51 sangat diklasifikasikan untuk apa yang kelihatan sebagai kemudahan ujian Tentera Udara AS menambah keraguan.

Walaupun Kawasan 51 terdiri daripada 38,400 ekar, kawasan tanah lapang yang luas dikawal dengan pengawal bersenjata dan penderia gerakan yang dapat membezakan antara aktiviti manusia dan haiwan, jadi tiada tempat untuk bersembunyi bagi mana-mana penceroboh.

6) The White House, Washington DC, Amerika Syarikat

Rumah Putih, yang menempatkan pejabat Presiden Amerika Syarikat, adalah salah satu lokasi yang paling ketat kawalan keselamatan di dunia.

Barisan pertahanan pertama untuk Rumah Putih ialah pagar besi yang sangat teguh. Pagar ini dilengkapi sistem Penggera dan penderia inframerah.

Pusat kawalan stesen keselamatan dilindungi dinding kaca kalis peluru. Bumbungnya sentiasa dikawal anggota keselamatan penembak tepat terlatih di dunia.

Bangunan itu menempatkan kira-kira 1,200 anggota perkhidmatan rahsia mengawal Rumah Putih 24jam.

Untuk pelawat dikehendaki membuat permohonan sekurang-kurangnya 21 hari lebih awal.

Rumah Putih merupakan zon larangan terbang dalam jejari 15 batu, dan bandar Washington dilengkapi sustem pertahanan peluru berpandu darat ke udara yang diletakkan secara strategik di seluruh bandar untuk memintas mana-mana pesawat yang tidak dibenarkan.

Rumah Putih juga memiliki kubu bawah tanah yang kukuh dari serangan senjata nuklear.

Kubu bawah tanah ini dihubungkan dengan terowong bawah tanah untuk menyelamatkan diri sekiranya berlaku sebarang kecemasan.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.