Cahaya biru LED mampu membunuh nyamuk termasuk telur dan larva

Sila baca sepenuhnya. Jangan hanya baca setakat tajuk sahaja


Penyelidikan Jepun terbaharu yang dijalankan di Universiti Tohoku tentang kesan cahaya gelombang pendek (menggunakan LED) keatas nyamuk dan beberapa serangga mendapati keupayaan luarbiasa cahaya LED biru.

Cahaya biru spektrum (tanpa UV) membunuh telur, larva, pupa, dan serangga dewasa.

Penyelidik mendapati cahaya biru dalam spektrum boleh dilihat dengan panjang gelombang tepat 467 nm membunuh 100% nyamuk dan lalat buah, manakala cahaya ultraungu dengan panjang gelombang 378 nm hanya membunuh 40% sahaja.

Kesimpulannya warna cahaya yang betul boleh menjadi cara yang berkesan, selamat, bersih dan mungkin cara yang murah untuk membunuh serangga seperti nyamuk.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. Maklumat ini [ Cahaya biru LED mampu membunuh nyamuk termasuk telur dan larva ] dan sementara kami berusaha untuk memastikan maklumat terkini dan betul, kami tidak membuat sebarang representasi atau jaminan dalam apa jua bentuk, nyata atau tersirat, tentang kesempurnaan, ketepatan, kebolehpercayaan, kesesuaian atau ketersediaan dengan menghormati laman web atau maklumat, produk, perkhidmatan, atau grafik berkaitan yang terkandung pada siaran untuk sebarang tujuan.

Scroll to Top