Susah untuk tidur malam makan telur caranya

Sila baca sepenuhnya. Jangan hanya baca setakat tajuk sahaja


Penyelidik mendapati tidur dan pemakanan memiliki pengaruh keatas kualiti tidur. Ada yang memasang bilik tidur dengan hawa dingin, membeli bantal dan tilam empuk dengan harapan untuk dapat tidur dengan nyenyak selama 7-8 jam. Namun kaedah berkenaan tidak berkesan.

Mengapa perlu tidur 7-8 jam

Tempoh tidur yang baik ialah Antara 7-8 jam. Dalam tempoh ini organ badan akan melakukan nyahtoksid dan merawat kecederaan pada saraf serta sakur darah dan sel.

Untuk tidur seseorang memerlukan hormon melatonin yang mencukupi untuk memberi rasa mengantuk dan merendahkan hormon ketegangan kortisol.

ADAKAH MAKAN TELUR SEBELUM TIDUR MENINGKATKAN TIDUR?

Ya, mempunyai telur sebelum tidur membantu tidur dengan selesa. Kerana telur mengandungi sumber tryptophan, melatonin, dan vitamin D yang sangat baik. Bahan ini amat berguna untuk sesetengah orang mengalami masalah tidur .

Makan sebiji atau dua biji telur separuh masak 2 jam sebelum tidur.

Andaikan waktu anda tidur yang sesuai ialah pada pukul 10 malam, maka sekitar 8 malam waktu yang sesuai untuk makan telur.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. Maklumat ini [ Susah untuk tidur malam makan telur caranya ] dan sementara kami berusaha untuk memastikan maklumat terkini dan betul, kami tidak membuat sebarang representasi atau jaminan dalam apa jua bentuk, nyata atau tersirat, tentang kesempurnaan, ketepatan, kebolehpercayaan, kesesuaian atau ketersediaan dengan menghormati laman web atau maklumat, produk, perkhidmatan, atau grafik berkaitan yang terkandung pada siaran untuk sebarang tujuan.

Scroll to Top