Burung Bangau Payung memukau mata

Sila baca sepenuhnya. Jangan hanya baca setakat tajuk sahaja


TINGKAH LAKU HAIWAN
Burung Bangau hitam (Egretta ardesiaca), yang hidup kawasan sub-Sahara Afrika, mempunyai cara yang bijak untuk menangkap mangsa.

Semasa memburu ikan kecil di perairan cetek, burung hitam legam ini mengepakkan sayapnya seperti payung berbulu, mencipta tompok teduh yang menarik perhatian ikan mencari perlindungan.

Jubah kegelapan juga seolah-olah membuat bangau lebih sukar untuk dilihat oleh ikan dan ikan lebih mudah untuk dikesan oleh bangau .

Bangau hitam memanjangkan sayapnya lebar-lebar dan kemudian melengkungkannya ke atas kepalanya, mewujudkan kawasan yang gelap dan teduh di bawah tempat ia berdiri. Tingkah laku ini telah mendapat jolokan “burung payung” atau “bangau kanopi.”

Sangat menarik untuk memerhati dan mengkaji penyesuaian dan tingkah laku unik dalam alam semula jadi.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. Maklumat ini [ Burung Bangau Payung memukau mata ] dan sementara kami berusaha untuk memastikan maklumat terkini dan betul, kami tidak membuat sebarang representasi atau jaminan dalam apa jua bentuk, nyata atau tersirat, tentang kesempurnaan, ketepatan, kebolehpercayaan, kesesuaian atau ketersediaan dengan menghormati laman web atau maklumat, produk, perkhidmatan, atau grafik berkaitan yang terkandung pada siaran untuk sebarang tujuan.

Scroll to Top