1 min read

Ini Rahsia makan malam 6 petang

This post has already been read 363 times!

Hormon pertumbuhan penting untuk pemulihan tisu tisu rosak dan membaik pulih badan dari kesakitan.

Kajian mendapati makan malam pada pukul 6 petang berpotensi memberi manfaat untuk pembebasan dan pengoptimuman hormon pertumbuhan (Growth hormone) kerana beberapa sebab:

1. Irama Sirkadian: Irama sirkadian semulajadi badan kita mempengaruhi pembebasan hormon, termasuk hormon pertumbuhan.

Hormon pertumbuhan cenderung dikeluarkan semasa peringkat awal tidur, khususnya semasa beberapa jam pertama tidur nyenyak. Dengan makan malam awal pada pukul 6 petang, anda memberikan sistem pencernaan anda masa yang mencukupi untuk memproses dan mencerna makanan sebelum tidur. Ini membolehkan peralihan yang lebih berkesan ke fasa tidur nyenyak di mana pembebasan hormon pertumbuhan akan berlaku.

2. Tempoh Puasa: Makan malam terakhir pada pukul 6 petang membolehkan tempoh berpuasa lebih lama sehingga makan keesokan harinya. Tidak perlu sarapan pagi bagi mengelakkan gangguan keatas fungsi hormon pertumbuhan. Dengan cara ini hormon pertumbuhan dapat ruang masa mencukupi membaiki sel sel badan. Tempoh 18 jam tanpa makanan akan meningkatan rembesan hormon pertumbuhan.

3. Penstabilan Gula Dalam Darah: Apabila anda makan malam lebih awal pada waktu petang, ia memberi badan anda lebih masa kepada insulin untuk menstabilkan paras gula dalam darah sebelum tidur. Paras gula meningkat apabila makan karbohidrat seperti nasi dan memerlukan tempoh sekurang-kurangnya 2 jam untuk kembali stabil.

Gula darah tinggi boleh mengganggu pelepasan hormon pertumbuhan, jadi mempunyai tempoh masa yang lebih lama untuk badan anda mengawal paras gula darah boleh menyokong keseimbangan hormon yang optimum.

Untuk mendapatkan kesan maksima dari hormon pertumbuhan jauhi minuman dan makanan manis. Manis menyebabkan peningkatan insulin secara mendadak seterusnya menyebabkan keradangan dalam salur darah. Hormon tumbesaran juga tidak akan dirembeskan sekiranya tahap insulin tinggi dalam darah.

Penafian
Baca Juga   Manfaat kesihatan Pelukan belakang pasangan

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.