Merawat Keradangan secara semulajadi

This post has already been read 755 times!

Hampir  semua penyakit metabolik seperti diabetes, darah tinggi, obesiti, kanser, arthritis ekzema, Alzheimer, usus bocor, sumbat jantung, strok dan banyak lagi berpunca dari inflamasi ( bengkak) salur darah.

Berikut Kaedah Semulajadi Untuk Memulihkan  Keradangan Dalam Badan Setiap Hari.

Keradangan akut tidak sembuh tetapi sebaliknya berpanjangan, ia akan menjadi keradangan kronik dan jenis ini adalah yang paling sukar untuk dirawat.

Keradangan kronik seperti gout dan arthritis berlaku di bahagian sendi sakit berdenyut membengkak yang berulangkali menyerang saban minggu.

Hidup dengan kesakitan yang mengganggu dan boleh menjadi sumber tekanan dan potensi kemurungan yang memburukkan kualiti hidup.

Apa yang Menyebabkan Keradangan?

Sebahagian makanan terutama makanan proses boleh menyebabkan keradangan, 

Adalah sangat penting untuk bukan sahaja mengetahui kaedah  mengurangkan keradangan, tetapi apa yang akan menggalakkannya.

Berikut ialah senarai dikenalpasti penyebab utama  keradangan:

1. Gula The Standard American

2. Diet Minyak yang diproses seperti sayur-sayuran, soya, jagung dan kanola

3. Berat badan berlebihan dan obesiti

4. Bakteria usus yang lemah

5. Kekurangan nutrien

6. Gaya hidup sedentari

7. Kurang tidur

8. Tekanan kronik

Keradangan boleh menyebabkan kerosakan yang ketara kepada kesihatan kita dan ilmu pemakanan sihat  adalah  asas untuk mula menghentikannya.

1. Puasa Kering dan Basah amst membantu memulihkan keradangan.

1. Pilih Makanan Anti-Radang Makanan anti-radang seperti beri, sayur hijau berdaun, ikan berlemak, minyak zaitun, minyak kelapa, semua teh, halia, kunyit, dan teh hijau, Rempah-rempah dan herba seperti kunyit, jintan manis, kayu manis, selasih, pasli, dan halia; coklat gelap,  brokoli, kekacang   dan biji labu atau biji bunga matahari adalah makanan yang berkuasa untuk melawan keradangan.

Baca Juga   Petua turunkan tekanan darah puasa rawatan dan diet sihat

2. Makan Mikrobiom Anda Fikirkan usus anda sebagai taman. Langkah pertama dalam kesihatan usus  berhenti makanan menyebabkan keradangan. Langkah kedua ialah membiakkan bakteria usus yang sihat.

Usus anda akan menjadi lebih sihat dengan mengambil  probiotik. 

Makanan anti-radang penting menyokong pertumbuhan mikrobiom bakteria dalam usus yang seterusnya akan membantu mengurangkan dan mencegah keradangan kronik.

Ini termasuk buah-buahan, bawang, bawang putih, daun bawang, beri, dqn kekacang

3. Ambil Suplemen yang Mengurangkan Keradangan seperti Curcumin: Curcumin ialah sebatian aktif dalam rempah kunyit. Banyak penyelidikan menunjukkan manfaat curcumin dalam mengurangkan keradangan, termasuk berkesan sebagai NSAID.

Kayu Manis: Kayu manis mengandungi kesan anti-radang, antioksidan, dan antimikrob yang kuat.

Magnesium glycinate: Majoriti orang kekurangan magnesium. Magnesium telah ditunjukkan untuk membantu melawan keradangan.

Minyak biji jintan hitam: Herba ini  mengurangkan keradangan dalam kedua-dua arthritis rheumatoid dan osteoarthritis.

Minyak ikan: Anti-radang yang sangat mujarab, tinggi dalam asid lemak omega-3 (DHA dan EPA) untuk membantu menghentikan dan menyelesaikan keradangan.

Ia juga sangat baik untuk kesihatan jantung.

Halia: Halia telah terbukti menyokong kesihatan penghadaman malah membantu melegakan loya ringan dan sakit perut buat sementara waktu.

Boswellia: Juga dikenali sebagai frankincense, Boswellia phytosome menyokong tindak balas keradangan yang sihat dalam saluran pernafasan dan saluran GI, serta pada sendi, otot dan tendon.

Boswellia juga membantu mengimbangi tindak balas keradangan untuk melindungi tisu otak.

Ekstrak teh hijau: Ini menyokong kesihatan selular, kardiovaskular dan kognitif.

Bromelain: Bromelain ialah enzim proteolitik yang diperoleh daripada pulur  nanas. Apabila di makan waktu malam, ia boleh membantu untuk menyokong keselesaan sendi dan boleh membantu melegakan kesakitan sementara yang dikaitkan dengan penggunaan berlebihan otot.

Baca Juga   Perancis haramkan iphone 12

Serbuk kolagen: Kolagen menyumbang kepada pertumbuhan dan penyelenggaraan tisu yang sihat. Ia adalah protein struktur yang penting untuk kekuatan tulang dan fleksibiliti sendi, tendon, ligamen, rambut, kulit, dan kuku. Dalam bentuk serbuk, ia boleh ditambah kepada smoothie, kopi atau shake.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.