Geely pamerkan Panda Knight EV mini serba elektrik pada harga RM35,000

This post has already been read 1795 times!

Tanggal 15 September 2023 , Geely secara rasmi melancarkan Panda Knight Elektrik di China, berharga 53,900 yuan (~RM35,000).

Ditawarkan tiga warna pilihan iaitu putih dan dua warna hijau hutan. Direka berdasarkan Panda Mini, Knight adalah 7cm lebih panjang, datang pada 3135/1565/1655mm, dengan jarak roda 2015mm.

Penampilan comel Panda Knight dengan rim aloi aluminium 14-inci.

Muka hadapan menggunakan lampu utama bulat besar ikonik siri Panda, dipasangkan dengan gril gantung yang agresif, menjadikan kereta itu tampil unggul. Terdapat juga dua cangkuk tunda pada bampar perisai.

Kokpit boleh didapati dalam dua warna: hijau dan putih. Terdapat panel instrumen 9.2 inci dan skrin kawalan pusat 8 inci. Stereng dua jejari bahagian bawah rata dihiasi lagi dengan jalur yang berbeza.

Konfigurasi seperti Bluetooth, alat kawalan jauh dan fungsi kawalan penghawa dingin jauh. Dari segi keselamatan, Panda Knight didatangkan secara piawai dengan fungsi seperti sistem brek anti kunci, pengedaran tenaga brek elektronik dan sistem pengurusan bateri.

Kusyen tebal dan selesa

Kusye0n tempat duduknya dihiasi dengan jahitan hijau di mana kusyennya setebal 75mm. Selepas barisan belakang dilipat ke bawah, ruang penyimpanan barang boleh mencapai sehingga 800L, yang boleh memuatkan dua beg pakaian 28 inci dan dua 20 inci.

Panda Knight ditawarkan dalam pacuan roda belakang dan dikuasakan oleh pek bateri fosfat besi litium 17.03 kWh dengan julat elektrik tulen sehingga 200 km, dipasangkan dengan motor segerak magnet kekal 30 kW yang menghasilkan tork puncak 110 Nm.

Geely mendakwa bahawa kecekapan motor adalah setinggi 96.5%. Selain itu, Panda Knight juga telah dinaik taraf yang mengintegrasikan kedua-dua pengecasan pantas dan perlahan, menyokong pengecasan pantas 22 kW DC dan pengecasan perlahan 3.3 kW AC. Pengecasan pantas dari 30% hingga 80% hanya mengambil masa 30 minit, menurut Geely. Pengecasan perlahan 100% dalam masa 6-8 jam.

Baca Juga   smart #1 tampil dengan pengecas 22 kW dan jarak hingga 440 km

Mungkin Proton boleh memasarkan Panda Knight EVvdi Malaysia kerana harga yang rendah khususnya untuk pemanduan jarak 50km kebawah.

Penampilan bahagian hadapan
Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.