Ukraine tembak jatuh pesawat Su-25 Rusia di Wilayah Donetsk

This post has already been read 1379 times!

Bangkai Su-25

Askar Briged Mekanik Berasingan ke-110 Ukraine menembak jatuh sebuah jet pejuang Su-25 Rusia di Wilayah Donetsk pada 4 Mei 2024, kata Presiden Volodymyr Zelensky dalam ucapan petangnya. Rusia sedang melancarkan serangan sengit. serangan di beberapa bahagian depan timur, yang meliputi sebahagian besar Wilayah Donetsk, selepas ia menawan bandar Avdiivka pada bulan Februari 2024.

Moscow mengalihkan tumpuannya serangan ke arah Chasiv Yar, sebuah bandar bertingkat yang berpotensi membuka jalan untuk terus mara ke rantau ini.

Su-25 digunakan untuk memberikan sokongan udara untuk kemaraan angkatan di darat.

” Syabas. Saya berterima kasih kepada semua askar kami di hadapan dalam misi pertempuran di pos tempur,” kata Zelensky.

Jumlah kerugian Rusia semasa perang habis-habisan berjumlah kira-kira 673 pesawat — 348 pesawat dan 325 helikopter, menurut Staf Am Ukraine.

Perang Rusia menggunakan lapan peluru berpandu pelbagai jenis terhadap Ukraine dan menjatuhkan hampir 70 bom udara berpandu di penempatan sempadan dan kedudukan di hadapan dalam masa sehari, menurut Zelensky.

Panglima Besar Oleksandr Syrskyi dan ketua perisikan tentera Ukraine Kyrylo Budanov juga dilaporkan memberi taklimat kepada Zelensky mengenai “tindakan unit tertentu di kawasan tertentu” di hadapan.

” Kami menyedari semua aspek keadaan sekarang,” kata Zelensky. Ukraine sedang menghadapi “peringkat baharu” dalam perang berskala penuh ketika Rusia sedang bersiap untuk meluaskan serangannya, Zelensky berkata sebelum ini.Pasukan Rusia sedang berusaha untuk maju di sektor Lyman, Bakhmut, Kupiansk, Novopavlivka, dan Avdiivka di timur Ukraine, lapor Staf Am Angkatan Tentera Ukraine pada 4 Mei 2024.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

Baca Juga   Ini dia Jalan keretapi terpanjang didunia