3 mins read

Terbongkar suami menyamar’doktor’ 5 tahun rupanya menganggur, penipu tidak berduit

This post has already been read 1249 times!

Seorang isteri di China yang telah berkahwin selama lima tahun dengan seorang lelaki yang dia anggap sebagai doktor baru mengetahui bahawa suaminya tidak berduit dan menganggur ketika dia bersedia untuk ceraikan dia.

Wanita itu memfailkan cerai di mahkamah di Wuxi, wilayah Jiangsu utara Shanghai pada April 2024 kerana muak dengan suaminya tidak menyumbang kepada perbelanjaan rumah. Dia juga sering bertengkar dan memukulnya, lapor Yangtze Evening News.

Dia mengenali lelaki itu beberapa tahun lalu selepas kedua-duanya bercerai dengan orang lain. Suaminya mendakwa dia seorang doktor kanan di sebuah hospital utama di bandar itu. Tiga bulan kemudian, mereka mendaftarkan perkahwinan mereka. Pasangan itu tidak lama kemudian mempunyai seorang anak perempuan, tetapi semasa perkahwinan itu, mereka sering bergaduh kerana “hal kewangan”, kata wanita itu.

Lelaki itu mendakwa sebagai seorang profesional perubatan tetapi hospital yang dikatakan dia bekerja tidak memiliki rekod tentang dia.

Setiap hari suami keluar dari rumah pada awal pagi, mengatakan dia “pergi bekerja” dan pulang ke rumah lewat petang. Bagaimanapun, dia tidak pernah memberi wang kepada isterinya.

Dia tidak memiliki apa-apa harta, juga tidak mempunyai kereta atas namanya, katanya. Setiap kali dia bertanya kepadanya tentang pendapatannya, dia menukar topik. Kadang-kadang, mereka mempunyai pertikaian mengenai pendidikan anak perempuan mereka.

Beberapa kali, suami bertindak ganas terhadap isterinya dan dia terpaksa menghubungi polis. Wanita itu berkata sebaik mengesyaki suaminya berbohong tentang pekerjaannya, dia memeriksa dengan pihak hospital. di mana dia berkata dia bekerja, dan mereka mengesahkan dia bukan pekerja di sana. Berbohong sekali lagi, dia memberitahu telah menandatangani kontrak pekerjaan dengan institut perubatan lain.

Baca Juga   Shampoo dan kondisioner menyebabkan rambut cepat rosak

Apabila mahkamah menyiasat situasi pekerjaan lelaki itu, ternyata bahawa institut mahupun hospital tidak mengupahnya sebagai doktor.

Akhirnya, lelaki itu mengaku dia telah menganggur selama bertahun-tahun, dan dokumen pekerjaan hospital yang dikemukakannya kepada isterinya dan mahkamah dibeli secara dalam talian. “Saya berbohong. untuk tujuan memperjuangkan hak penjagaan anak perempuan saya,” kata lelaki itu yang mengakui perbelanjaan sara hidup hariannya dibiayai oleh ibunya.

Mahkamah membenarkan penceraian itu. Wanita itu memperoleh hak penjagaan anak perempuan mereka dan lelaki itu diperintahkan membayar 1,000 yuan (AS$140) sebulan untuk membesarkannya.

Lelaki itu juga didenda kerana “membuat kenyataan palsu” di mahkamah.

Kes perceraian luar biasa sering menjadi tajuk utama di China. Pada 2022, seorang wanita di wilayah autonomi Guangxi Zhuang, selatan China , memfailkan penceraian apabila dia mendapat tahu suaminya telah berkahwin dengan orang lain semasa masih berkahwin dengannya.

Dia telah menunjukkan sijil cerai palsu kepada wanita lain dan terus mempunyai dua anak perempuan bersamanya.Mahkamah bukan sahaja membenarkan permohonan cerai plaintif dan membatalkan perkahwinan lelaki itu dengan wanita lain, malah menjatuhkan hukuman penjara setahun 10 bulan atas kesalahan bigami dan memalsukan dokumen sah.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.