Setiap polis mesti tahu bagaimana menangani orang dengan autisme, kata IGP

Setiap polis mesti tahu bagaimana menangani orang dengan autisme, kata IGP

 

 

KUALA LUMPUR: Semua anggota polis dan pegawai mesti benar-benar memahami prosedur operasi standard (SOP) dalam menangani orang yang menghidap autisme, kata Tan Sri Abdul Hamid Bador.

“Sebagai contoh, penggunaan kekerasan tidak dibenarkan ketika menangkap atau membebaskan mereka yang menderita autisme.

Info Sains Teknologi dan Kesihatan

Ketua Polis Negara mengatakan bahawa semua orang dalam pasukan polis harus mengetahui sekarang cara-cara khusus untuk menangani mereka yang menderita autisme kerana buku panduan SOP telah diperkenalkan pada bulan Mac 2019.

 

“Sebagai contoh, penggunaan kekerasan tidak dibenarkan ketika menangkap atau membebaskan mereka yang menderita autisme.

 

“SOP merangkumi berurusan dengan mereka yang menderita autisme, sama ada mereka adalah mangsa, suspek atau saksi,” katanya pada sidang media selepas melancarkan Pusat Autisme Polis / Pengaman Polis Diraja Malaysia yang terletak di Pusat Latihan Polis (Pulapol) pada hari Khamis ( 25 Mac).

See also  Di Mexico bukan di Rembau

 

Abdul Hamid berkata, dia juga telah mengarahkan semua ketua polis negeri untuk memastikan bahawa garis panduan SOP menjangkau semua personel di kontinjen mereka.

 

“Kami tidak mahu kejadian yang berulang di mana mereka yang menderita autisme atau kecacatan dianiaya oleh polis,” tambahnya.

 

Sementara itu, semasa pelancaran pusat autisme, IGP mengucapkan tahniah kepada pelbagai pihak yang terlibat, terutama Yayasan Pengaman.

 

“Yayasan Pengaman, terutama pengerusinya Tan Sri Norian Mai dan timbalan pengerusinya, Tan Sri Hussin Ismail, telah berperanan dalam menjadikan pusat ini menjadi kenyataan.

 

“Ini adalah usaha terhormat yang akan memberi manfaat kepada anak-anak anggota polis dan juga orang ramai,” katanya.

See also  Budak lima tahun ditikam bapa tiri OKU Mental

 

Pusat itu, yang mula beroperasi pada Ogos tahun lalu, pada awalnya menampung 12 kanak-kanak dan empat anggota tenaga pengajar, kata Abdul Hamid.

 

“Sekarang, ia mempunyai 19 anak, enam daripadanya adalah anak-anak orang awam, dan enam anggota tenaga pengajar,” tambahnya.

 

IGP mengatakan pusat itu, yang dibangun berdasarkan peruntukan RM850,000, sangat penting kerana sekitar 498 kanak-kanak anggota polis telah didiagnosis dengan pelbagai kecacatan, termasuk autisme.

 

“Mudah-mudahan, kita dapat menubuhkan pusat autisme di setiap negeri sehingga kita dapat membantu lebih banyak kanak-kanak dengan autisme, terutama anak-anak anggota kita sendiri.

 

“Saya juga telah berbincang dengan pengarah Pengurusan Bukit Aman untuk memudahkan pemindahan personel dengan anak-anak autis ke Lembah Klang sehingga mereka akan mendapat akses lebih mudah ke pusat tersebut,” tambahnya.

See also  Jangan terpengaruh iklan 'pautan' tawar kerja dalam talian

 

Sementara itu, Hussin, dalam ucapannya, mengatakan pusat ini bertujuan untuk meringankan beban ibu bapa polis kerana kos pendaftaran di pusat autisme swasta tinggi.

 

“Kami telah berusaha mewujudkan pusat itu sejak 2019.

 

“Kami berharap dapat memperluas perkhidmatan di pusat ini untuk merangkumi ahli terapi pertuturan,” katanya.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Setiap polis mesti tahu bagaimana menangani orang dengan autisme, kata IGP " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

Our Visitor

133160
Users Today : 1555
Users Yesterday : 1551
Users Last 7 days : 20472
Users Last 30 days : 69175
Users This Month : 26885
Users This Year : 133159
Total Users : 133160
Views Today : 2471
Views Yesterday : 2577
Views Last 7 days : 31814
Views Last 30 days : 108156
Views This Month : 41790
Views This Year : 204180
Total views : 204181
Who's Online : 3
Your IP Address : 35.172.223.251
Server Time : 2022-08-11
0Shares