Mula nampak titik cahaya di hujung terowong gelap, kata doktor

Mula nampak titik cahaya di hujung terowong gelap, kata doktor

 

Info Sains Teknologi dan Kesihatan

Kuala Lumpur: “Kalau dulu, mayat berbungkus berselang-seli dengan katil pesakit hidup dan kanvas memenuhi segenap ruang dan laluan di ED (Jabatan Kecemasan). Sekarang dah nampak lantai.”

 

Demikian perkongsian seorang Pakar Anestesiologi di Hospital Kuala Lumpur, Dr Hana Hadzrami, menerusi laman Facebooknya hari ini.

 

“Kami di Lembah Klang sudah mulai nampak titik cahaya di hujung terowong yang gelap. Samar-samar tapi penuh harapan,” katanya yang percaya perkembangan positif itu disebabkan peningkatan vaksinasi dalam kalangan rakyat Malaysia.

 

Jelas beliau, kes rujukan dari Jabatan Kecemasan kepada Unit Rawatan Rapi) untuk pesakit Covid-19 kritikal semakin berkurang.

 

“Kalau dulu, panjang senarai menunggu di papan tulis ICU, dengan kertas bersambung-sambung sebab tak cukup ruang. Sekarang dah nampak sedikit ruang,” katanya lagi dalam catatan yang setakat ini menerima lebih 1,600 komen dan 9,400 perkongsian pengguna Facebook.

See also  31 Julai 2021: Jumlah kes COVID-19 17,786

 

Jumlah kemasukan pesakit Covid-19 dalam kalangan warga emas juga didapati menurun sejak awal Julai, manakala jumlah kemasukan pesakit warganegara menurun sejak minggu lalu.

 

Tambahnya, majoriti pesakit Covid-19 yang datang menerima rawatan di hospital itu sejak minggu lalu adalah dalam kalangan warga asing.

 

Beliau turut berkongsi maklumat bahawa pesakit kritikal yang menerima rawatan di ICU dan pesakit meninggal dunia juga semakin berkurangan.

 

Katanya, walaupun jumlah pesakit kategori ringan masih ramai, mereka cuma memerlukan pemantauan dan rawatan di wad sahaja.

 

Dr Hana yang juga ahli Medical MythBuster Malaysia berkata, masih ada kemasukan pesakit Covid-19 kritikal ke ICU dalam kalangan warganegara, namun terdiri daripada mereka yang tolak vaksinasi.

See also  Rebah tepi kereta sebelum meninggal dunia, lelaki disahkan positif Covid-19

 

“Ada juga pesakit Covid-19 kritikal dalam kalangan yang divaksinkan namun mereka sembuh sangat cepat berbanding yang tak divaksinkan langsung,” katanya.

 

Beliau berkata, empat pesakit di hospital yang telah divaksin memerlukan bantuan pernafasan hanya tiga hingga empat hari berbanding dua hingga tiga minggu bagi pesakit lain yang tidak sempat menerima vaksin.

 

“Mereka (yang telah divaksin) pulih dengan X-ray dada yang bersih berbanding dengan majoriti (tidak sempat divaksin) yang rabak paru-parunya. Belum masuk yang dah meninggal,” jelasnya.

 

Bagaimanapun, katanya, jumlah pesakit Covid-19 di ICU hospital itu masih ramai hasil kemasukan pesakit sejak sebulan lepas, malah jumlah kes kematian sebelum tiba ke hospital juga masih ramai.

See also  VIDEO ✓✓Polis kesan dua lelaki gelang ‘pink’ keluar beli makanan

 

Melihatkan kepada situasi itu, beliau mengajak orang ramai untuk terus berusaha dan bertawakal bagi memerangi wabak Covid-19 dengan mengambil vaksin.

 

“Tak sabar nak jadi macam Sarawak. Di sana pesakit Covid-19 kritikal di ICU hanya tiga orang – sejajar dengan kelajuan dan keluasan kadar vaksinasi mereka,” katanya.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Mula nampak titik cahaya di hujung terowong gelap, kata doktor " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

Our Visitor

370264
Users Today : 2027
Users Yesterday : 3149
Users Last 7 days : 14445
Users Last 30 days : 65670
Users This Month : 59282
Users This Year : 370263
Total Users : 370264
Views Today : 2807
Views Yesterday : 4709
Views Last 7 days : 21577
Views Last 30 days : 101187
Views This Month : 91354
Views This Year : 570420
Total views : 570421
Who's Online : 24
Your IP Address : 44.210.77.106
Server Time : 2022-11-29
0Shares