Apa itu Awan?
Kita sering bercakap tentang cuaca dari segi hari yang cerah atau mendung. Awan terapung di langit dan ada ketika menjadi teduhan dari terik cahaya matahari.Awan terapung di atas atmosfera .

Awan ini diperbuat daripada titisan kecil air dan hablur ais .

Kadang-kadang warna mereka putih dan kadang-kadang gelap. Kajian tentang awan dan pembentukannya membantu dalam meramal cuaca dengan tepat.

Bagaimana Awan terbentuk?


Udara panas mempunyai keupayaan untuk menahan lebih banyak air daripada udara sejuk. Apabila udara panas naik ke atas dalam atmosfera dan menyejukkan semula, air yang dibawanya terpeluwap ke dalam titisan kecil. Akibatnya, awan terbentuk.

Bagaimanakah awan terapung?


Awan diperbuat daripada titisan yang sangat kecil. Titisan ini jatuh sangat perlahan, sama seperti spesifikasi habuk. Tetapi, panas sentiasa naik di atas, yang juga naik semula titisan. Ini mengakibatkan titisan terapung yang tidak jatuh dan terus kekal di atas atmosfera.

Jenis-jenis Awan

1) Awan Tinggi:

Awan ini kebanyakannya dalam bentuk beku. Mereka terbentuk 20,000 kaki di atas tanah. Jenis awan tinggi ialah Cirrus, Cirrocumulus, dan Cirrostratus.

2) Awan Tengah:

Awan ini diperbuat daripada titisan air dan hablur ais. Mereka terbentuk antara 6,500 dan 20,000 kaki di atas tanah. Awan tengah termasuk altostratus, altocumulus, dan nimbostratus.


3) Awan Rendah:

Ini adalah awan rendah yang terbentuk di bawah ketinggian 6,500 kaki. Mereka kebanyakannya diperbuat daripada titisan. Awan ini termasuk stratus dan stratocumulus.

4) Awan Menegak

Ini adalah awan terpanjang yang terbentuk 1,000 kaki di atas tanah. Tetapi, saiznya meningkat sehingga 60,000 kaki tinggi. Jenis awan ini termasuk kumulus dan kumulonimbus.

Aktiviti menarik awan dalam keadaan seharian :


1) Apabila awan terbentuk di atas tanah, ia dipanggil kabus.


2) Awan menurunkan air hujan dan salji.


3) Awan mengandungi berjuta-juta tan air yang disimpan di dalamnya.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Fakta unik tentang Awan " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares