Jurutera Martin Cooper, 93, pencipta telefon bimbit tanpa wayar yang pertama didunia berkata, orang ramai perlu meluangkan lebih masa untuk menikmat kehidupan. Kata-kata

Telefon asal ciptaan Martin Cooper bertahan selama 25 minit sebelum kehabisan bateri dan mengambil masa 10 jam untuk dicas. Ia mempunyai berat 1 kg dan panjangnya 10 inci

Martin Cooper diiktiraf sebagai bapa telefon selular wayarles pertama – Motorola DynaTAC 8000X – pada tahun 1973, ciptaan yang membuka perkembangan teknologi Telefon pintar hari ini.

Setelah 50 tahun kemudian, apabila ditanya apa yang dia mahu katakan kepada orang yang menggunakan telefon mereka selama berjam-jam sehari.

Martin Cooper berkata pengguna harus menyimpan telefon mereka selama mungkin untuk membolehkan menikmati kehidupan yang sebenar.

Kata- kata nasihat ini amat berkait dengan corak kehidupan menyendiri diera telefon pintar.

Manusia sudah mula hilang kenikmatan hidup yang sebenar apabila menghabiskan sebahagian masa seharian menatap skrin telefon.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Pencipta telefon bimbit pertama dunia ingatkan pengguna perlu imbangi kehidupan " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares