Media melaporkan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah memaklumkan sehingga 31 Disember 2022 DUA varian Covid-19 utama yang menular di China iaitu varian BA.5.2 dan varian BF.7 dikesan telah menjangkiti rakyat Malaysia.Sebarang strategi baru menangani varian berkenaan akan diumumkan dengan segera oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) kepada semua negara anggota WHO serta penduduk secara am,” katanya dalam satu kenyataan mengenai situasi semasa Covid-19 negara pada Isnin 1/1/2023.


“Varian BA.5.2 dan BF.7 dipercayai boleh menyebabkan jangkitan semula atau mempunyai kadar jangkitan yang lebih tinggi berdasarkan jumlah kes di China,” ujarnya.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Covid19 menyerang lagi-Dua varian utama di China sudah masuk Malaysia " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares