1. Dayakan mod gelap

Mod gelap semakin mendapat perhatian netizen

Cara mengaktifkan mod gelap
1.1 Buka Chrome.
1.2 Klik pada menu tiga titik (di bahagian atas sebelah kanan) dan pilih Tetapan.

1.3 Tatal ke bawah dan klik pada Tema di bawah Asas.

1.4 Pilih Gelap.2. Tukar enjin carian

Dengan Chrome, Google membawakan beberapa enjin carian popular seperti Yahoo!, Bing dan DuckDuckGo. Jadi, jika anda perlu menggunakan mana-mana enjin tersebut, anda boleh melakukannya dalam Chrome itu sendiri.
2.1. Buka Chrome dan pergi ke Tetapan.

2.2. Klik pada Enjin Carian di bawah bahagian Asas.

2.3. Pada skrin seterusnya, pilih enjin carian yang anda ingin gunakan.

3. Tukar tab dengan cepat

Cara paling semula jadi orang bertukar antara tab pada Chrome ialah dengan mengklik pada butang tab dan memilih tab yang mereka mahu lihat. Walau bagaimanapun, kerana ia melibatkan beberapa langkah, pintasan pantas boleh membantu mengatasi klik tersebut dan menjimatkan sedikit masa.

Untuk bertukar antara tab, leret ke kanan atau kiri pada kawasan bar alamat dalam penyemak imbas. Walau bagaimanapun, pintasan itu berguna apabila anda hanya mempunyai beberapa tab terbuka dan anda mahu berulang-alik antara beberapa tab. Sekiranya anda mempunyai sebilangan besar tab terbuka, ke atas dalam gandaan 10, anda mungkin masih perlu pergi ke kaedah tradisional.

4. Muat semula halaman web dengan pantas

Ada ketikanya web gagal dimuatkan sepenuhnya, atau anda melawati semula dan perlu memuat semula kandungan, cara terpantas untuk melakukannya adalah dengan meleret ke bawah dari atas.

5. Semak imbas secara peribadi dengan mod inkognito

Mod inkognito ialah ciri istimewa pada penyemak imbas yang membolehkan anda menyemak imbas secara peribadi. Dengan mod inkognito didayakan, Chrome tidak mengingati sejarah penyemakan imbas, kuki dan data tapak anda serta apa sahaja maklumat yang anda masukkan ke dalam borang.

Oleh itu, mod inkognito merahsiakan aktiviti dalam talian anda. Namun begitu, anda harus tahu bahawa aktiviti anda masih boleh dilihat oleh orang lain seperti pembekal perkhidmatan internet anda.


5.1. Buka Chrome.

5.2. Klik pada menu tiga titik dan pilih Mod inkognito baharu.

6. Pramuat halaman

Teknik kecerdikan rekaan untuk mempercepatkan penyemakan imbas.

Tidak seperti mod Ringkas, yang memuatkan hanya elemen penting pada halaman web dengan cepat untuk menyimpan data, ciri halaman pramuat berfungsi sepenuhnya dengan cara kecerdikan rekaan.

Ia memanfaatkan kuki untuk pramuat tapak web yang difikirkannya mungkin anda buka, dan belajar daripada tingkah laku anda.

Oleh itu, fungsi ini membolehkan akses pantas ke tapak web dan menjimatkan masa.

6.1. Buka Chrome dan pergi ke Tetapan.

6.2. Pilih Privasi di bawah Asas dan tandakan kotak di sebelah Pramuat halaman untuk menyemak imbas dan carian yang lebih pantas.


7. Lakukan carian pantas dengan menyerlahkan teks

Selalunya, apabila anda melayari internet atau membaca artikel/siaran, anda menjumpai istilah/frasa tertentu yang anda tidak tahu, dan oleh itu, anda perlu mencari di web.

Walaupun anda boleh pergi ke laluan biasa dan mencari perkara yang sama dalam tab baharu, terima kasih kepada set ciri istimewa Chrome, anda boleh melakukannya dengan lebih cekap.

Untuk ini, semasa anda berada di tapak web di Chrome, klik pada perkataan untuk mendapatkan kad pop timbul dengan butiran lanjut tentang subjek.

Jika anda ingin mencari frasa atau siri perkataan dalam ayat, tekan lama dan serlahkan teks untuk mendedahkan maklumat yang berkaitan.

8. Buat pintasan tapak web pada skrin utama


Jika anda mempunyai tapak web tertentu yang anda lawati dengan kerap, anda boleh menambahkannya pada skrin utama peranti anda, yang kelihatan dan berfungsi seperti apl asli.

8.1. Buka Chrome dan pergi ke tapak web (anda mahu tambah pada skrin utama).

8.2. Klik pada menu tiga titik di bahagian atas sebelah kanan dan pilih Tambah ke skrin Utama daripada pilihan.

8.3. Masukkan nama dalam medan nama dan tekan Tambah.

9. Zum masuk pada mana-mana tapak web

Walaupun banyak tapak web telah menggunakan reka bentuk responsif hari ini, masih terdapat beberapa tapak yang tidak mempunyai versi mudah alih, yang boleh menyukarkan untuk dinavigasi, terutamanya untuk orang yang lebih tua.

Menggunakan 2 jari diatas skrin dengan mudah melakukan fungsi zum masuk dan keluar.9.1. Buka Chrome dan navigasi ke Tetapan.

9.2. Tatal ke bawah ke bahagian Lanjutan dan klik pada Kebolehcapaian.

9.3. Di sini, tandai kotak di sebelah Paksa dayakan zum.

10. Minta tapak desktop

Apabila anda melawati tapak web, anda melihat versi mudah alih, yang disesuaikan untuk muat dan berfungsi secukupnya pada mudah alih.

Walau bagaimanapun, kadangkala, terdapat tapak web yang mengehadkan fungsi tertentu kepada versi desktop mereka sahaja.

Dalam senario sedemikian, cara mudah ialah beralih kepada versi desktop untuk mendapatkan kefungsian setara desktop komputer pada telefon mudah alih anda.

10.1. Buka Chrome dan lawati tapak web (anda mahu melihat versi desktop).

10.2. Klik menu tiga titik dan tandai kotak di sebelah tapak Desktop.


11. Segerakkan data merentas peranti yang berbeza


Jika anda menggunakan Chrome pada semua peranti anda, anda boleh menyegerakkan semua data anda seperti sejarah, penanda halaman, kata laluan dan banyak lagi antara peranti tersebut.

11.1. Buka Chrome dan klik pada menu tiga titik.

11.2. Pergi ke Tetapan dan klik pada Log masuk ke Chrome di bawah bahagian Akaun.

11.3. Ikut dan arahan pada skrin untuk log masuk.

12. Terjemah tapak web

Jika anda melawat tapak web di rantau lain di dunia dengan bahasa ibunda yang berbeza, Google menyediakan fungsi menterjemah teks pada mana-mana tapak web kepada mana-mana bahasa lain.

12.1. Buka Chrome dan klik pada menu tiga titik.

12.2. Pilih Terjemah daripada pilihan, dan dari bahagian bawah skrin, pilih bahasa yang anda ingin menterjemahkan teks.

12.3. Untuk mendedahkan lebih banyak bahasa, klik pada menu tiga titik pada kad terjemah, klik pada Lebih banyak bahasa dan pilih bahasa daripada senarai.13. Simpan tapak web sebagai PDF
Chrome menyediakan kemudahan mencetak halaman web sebagai PDF untuk akses luar talian.

13.1. Buka halaman web yang anda ingin simpan dan klik pada menu tiga titik.

13.2. Pilih Kongsi daripada pilihan dan klik pada Cetak.

13.3. Akhir sekali, tekan butang Simpan sebagai PDF.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Petua fungsi terkini Chrome untuk Android
" di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares