Untuk mengelakkan kebakaran rumah yang boleh menyebabkan kecederaan dan kemusnahan harta benda rumah yang mahal, teliti petua keselamatan memasak berikut:

1. Jangan tinggalkan dapur ketika sedang memasak.

Tinggal di dapur semasa anda menggoreng, memanggang atau memanggang makanan menyebabkan terlupa dan ini boleh menyebabkan masakan menjadi rentung terbakar.

Kekal dibahagian dapur semasa makanan sedang dimasak dan penting gunakan pemasa(timer)sebagai peringatan.


2. Jauhkan Benda Yang Boleh terbakar dari penunu Api

Jauhkan sarung tangan ketuhar, perkakas kayu, pembungkus makanan, tuala dan langsir – jauh dari dapur anda. Ini untuk memudahkan anda menggunakannya ketika berlaku kebakaran.

Pastikan dapur, penunu dan ketuhar bersih. Bersihkan makanan dan gris yang tumpah daripada penunu dan dapur.

Pakai baju lengan pendek, rapat atau bergulung ketat semasa memasak. Pakaian longgar boleh berjuntai di atas penunu dapur dan terbakar jika ia terkena api gas atau penunu elektrik.

3. Jauhkan Kanak-kanak dan Haiwan Kesayangan dari Kawasan Memasak.

Mempunyai “zon bebas kanak-kanak” sekurang-kurangnya tiga kaki di sekeliling dapur dan kawasan di mana makanan atau minuman panas disediakan atau dibawa.


Jangan sekali-kali memegang anak ketika anda memasak, minum cecair panas, atau membawa makanan atau cecair panas.


Jauhkan haiwan peliharaan dari permukaan memasak dan bahagian atas kaunter berdekatan untuk mengelakkannya daripada mengetuk benda ke atas penunu. Menurut American Burn Association, antara 9% – 20% kecederaan berkaitan memasak berlaku kepada kanak-kanak kecil semasa menarik makanan/cecair panas dari ketuhar gelombang mikro.

4. Cegah kecerderaan Kebakaran Dapur Rumah.

Panaskan minyak masak perlahan-lahan untuk mengelakkan melecur akibat percikan.
Pastikan untuk mematikan dapur atau ketuhar apabila anda selesai menggunakannya.

Periksa semula dapur sebelum anda tidur atau meninggalkan rumah. Pastikan semua peralatan dimatikan.

5. Bersedia untuk Kebakaran.

Simpan alat pemadam api berdekatan. Jangan sekali-kali menggunakan air untuk memadamkan api membakar minyak masak. Air dan minyak adalah gabungan berbahaya yang boleh menyebabkan terpercik minyak panas.

Jika anda sedang memasak dan tiba tiba api menyambar kuali, matikan dapur atau penunu dan letakkan penutup pada kuali untuk menghentikan nyalaan api.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Petua dan Aturan keselamatan didapur " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares