Bagaimana cara makan biji cempedak agar mendapat manfaat maksima? Kebiasaannya dengan merebus biji ini sampai empuk kemudian mengupas kulitnya.

Lebih baik jika memakan biji putih ini secara mentah sahaja.

Berikut adalah Khasiat biji cempedak yang seting dibuang begitu sahaja.


1. Meningkatkan fungsi ketenangan

Manfaat biji cempedak yang pertama dapat memberi ketenangan dan menurunkan tekanan. Sangat sesuai untuk pengidap anxiety dan kemurungan.

2. Menyihatkan sel tubuh

Khasiat biji cempedak dengan kandungan proteinnya juga mampu menyihatkan sel tubuh. Sel tubuh yang mati dapat diganti dengan cepat.

3. Menjaga metabolisme tubuh

Kandungan nutrisi berupa protein akan menjaga keseimbangan metabolisme dalam tubuh. Jika anda mempunyai metabolisme yang tidak mantap, disarankan untuk mengonsumsi biji ini secara rutin.

4. Meningkatkan fungsi imun tubuh

Khasiat biji cempedak mampu meningkatkan fungsi imun pada tubuh. Sistem imun yang kuat dapat mencegah serangan penyakit yang akan menyerang tubuh.

5. Sumber tenaga

Manfaat biji cempedak sebagai makanan adalah menjadi penjana tenaga semulajadi yang berasal dari tumbuhan.


6. Menjaga berat badan

Biji cempedak mengandung banyak karbohidrat semulajadi dalam jumlah yang cukup besar. Biji ini membekalkan karbohidrat semulajadi untuk badan. Karbohidrat semulajadi mengawal berat badan supaya tidak mudah meningkat dengan mendadak.

7. Menyihatkan jantung

Kesihatan jantung ternyata boleh dicapai dengan memakan biji cempedak. Biji ini mengandungi banyak kandungan karbohidrat semulajadi dan mineral yang akan meningkatkan kesihatan jantung.

8. Kecerdasan otak
Manfaat biji cempedak akan menjadikan otak lebih cerdas.

9. Mencegah kejang otot tubuh

Biji cempedak ini akan memulihkan masalah otot kejang.

10. Menyehatkan pencernaan

Jika Anda sering mengalami sembelit dan rasa mulas pada perut, itu petanda bahwa tubuh anda mempunyai permasalahan pada pencernaan. Cubalah untuk makan biji cempedak untuk mengembalikan kesihatan perut.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Kenapa buang biji Cempedak yang sangat berkhasiat Untuk Kesihatan " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares