Burung-burung ini mempunyai keupayaan luarbiasa boleh memusingkan kepala mereka dalam hampir bulatan penuh.Sistem anatomi fleksibel kepala mereka hanya disambungkan oleh satu sistem soket.

Penyelidik di Johns Hopkins mendapati bahawa burung hantu mempunyai arteri pendua, membolehkan aliran darah ke kepala walaupun ketika aliran darah arteri utama telah tersekat semasa kepalanya berpusing 270 darjah.
Burung Hantu Bertanduk Hebat menyegerakkan telinga dan matanya untuk melancarkan serangan hendap ke atas mangsa.


Walaupun orang dan haiwan lain hanya boleh menggerakkan mata mereka untuk mengikuti objek atau menggunakan penglihatan persisian untuk mengimbas bilik, burung hantu mesti menoleh untuk mendapatkan kesan yang sama.

Burung-burung ini mempunyai rongga mata tetap, yang bermaksud bola mata mereka tidak boleh berputar, memaksa mereka meregangkan leher mereka—suatu pencapaian yang kelihatan luar biasa.

Tisu, saluran darah direka bentuk untuk melentur seperti spring.

(Visited 149 times, 1 visits today)
Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Kepala Burung Hantu boleh berpusing 270 darjah " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares