Ikan Paru-Paru Afrika mampu hidup di luar air selama setahun
Ikan Paru Paru Afrika

Ikan Paru Paru Afrika(African lungfish) berhabitat di paya air tawar, perairan terpencil dan sungai kecil di Afrika Barat dan Selatan.

Dikenal pasti sebagai haiwan prasejarah kerana mampu terus membiak untuk satu tempoh dianggarkan selama hampir 400 juta tahun.

Kadangkala ikan ini dipanggil sebagai “fosil hidup.”Ikan Paru Paru Afrika mempunyai dua paru-paru, dan boleh menghirup udara. Ini adalah ciri penting, kerana mereka tinggal di laluan air yang sering kering.

Untuk menguruskan situasi yang mengancam nyawa ini, ikan ini merembeskan lapisan nipis lendir di sekeliling badan yang akan mengering menjadi kepompong.
Ia boleh hidup di luar air dalam kepompong ini sehingga setahun, bernafas melalui paru-parunya sehingga hujan mengisi semula saluran airnya.


Ikan Paru-Paru Afrika berhibernasi di dalam air. Ia menggali 1-9 inci ke dalam tanah , kemudian bergoyang-goyang di dalam lumpur untuk mencipta ruang dan berehat di sana dengan hidungnya mengarah ke atas.

Kadar metabolismenya menjadi perlahan, dan nutrien yang diperlukan untuk terus hidup datang daripada kerosakan tisu ototnya.

Ia mampu hidup dalam hibernasi sehingga 4 tahun dalam keadaan tiada air disekeliling.

Ikan Paru Paru Afrika boleh menggunakan anggota belakang nipis mereka untuk mengangkat diri mereka dari permukaan bawah dan mendorong diri ke hadapan. Ini mungkin mungkin kerana mereka boleh mengisi paru-paru mereka dengan udara, menambah daya apungan badan mereka di dalam air.


Ikan Paru Paru Afrika adalah omnivor, memakan makanan yang pelbagai termasuk katak, ikan dan moluska serta akar dan biji pokok. Mereka tumbuh antara 15cm hingga 100cm panjang, dan boleh mencapai berat sehingga 4Kg.

Ikan Paru-Paru Afrika betina bertelur di dalam sarang di kawasan rumpai. Apabila telur menetas, jantan menjaga anak sehingga dua bulan.

Larva mempunyai insang luar yang diserap semula semasa metamorfosisnya menjadi Ikan Paru-Paru Afrika yang sebenar.

(Visited 2,175 times, 1 visits today)
Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Ikan Paru-Paru Afrika boleh hidup di luar air selama setahun
" di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares