Roti Sourdough mempunyai indeks glisemik (GI) yang lebih rendah berbanding jenis roti lain.
Indeks glisemik ialah ukuran seberapa cepat makanan yang mengandungi karbohidrat berubah kepada gula dalam darah.
Makanan dengan GI rendah tidak menyebabkan kenaikan mendadak paras gula dalam darah.
Indeks glisemik roti Sourdough yang lebih rendah adalah disebabkan oleh proses penapaian yang terlibat dalam penyediaannya.
Roti masam dibuat dengan menapai doh menggunakan yis organik dan tindak balas bakteria asid laktik yang wujud secara semula jadi.
Kajian telah mencadangkan bahawa bakteria asid laktik dalam roti Sourdough juga boleh menghasilkan asid organik yang melambatkan lagi pencernaan dan penyerapan karbohidrat, mengakibatkan tindak balas glisemik yang lebih rendah.
Ini boleh membantu mengelakkan lonjakan mendadak dalam paras gula darah.
Adalah penting mengimbangi karbohidrat dengan protein, serat dan lemak yang sihat, untuk mengoptimumkan pengurusan gula dalam darah.
Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.