Kecanggihan Buah pinggang organ bekerja tanpa rehat sepanjang hayat

This post has already been read 256 times!

Buah pinggang atau ginjal ialah dua organ berbentuk kacang, masing-masing sebesar penumbuk, terletak betul-betul di bawah sangkar rusuk, satu di setiap sisi tulang belakang anda.

Tugas buah pinggang menapis kira-kira setengah cawan darah setiap minit, mengeluarkan bahan buangan dan air tambahan untuk menghasilkan air kencing.

Air kencing mengalir dari buah pinggang ke pundi kencing melalui dua tiub nipis otot yang dipanggil ureter, satu pada setiap sisi pundi kencing anda. Buah pinggang anda mengeluarkan bahan buangan dan cecair toksik tambahan daripada badan anda, mengekalkan keseimbangan air, garam dan mineral yang sihat dalam darah anda.

Tanpa keseimbangan ini, saraf, otot dan tisu lain dalam badan anda mungkin tidak berfungsi secara normal ¹.

Buah pinggang anda juga menghasilkan hormon berfungsi mengawal tekanan darah anda, membuat sel darah merah dan memastikan tulang anda kuat dan sihat.

Berikut adalah beberapa fakta menarik tentang buah pinggang: 1. Buah pinggang orang dewasa mempunyai berat kira-kira 5 auns (142 gram) dan sebesar penumbuk.

2. Buah pinggang menapis kira-kira 200 liter darah setiap 24 jam, yang bersamaan dengan menapis keseluruhan isipadu darah badan kira-kira 20 hingga 25 kali sehari .

3. Buah pinggang suka aliran darah mereka. Mereka menyerap semula dan mengagihkan semula 99% daripada jumlah darah ke seluruh badan, meninggalkan 1% daripada darah yang ditapis menjadi air kencing.

4. Buah pinggang mempunyai aliran darah yang lebih tinggi berbanding dengan otak dan hati. Kira-kira 25% daripada semua darah dari jantung masuk ke buah pinggang ¹.

5.Buah pinggang bayi adalah besar berbanding berat badannya. Walaupun beratnya kurang daripada satu auns (28 gram), purata berat bayi ialah 7.5 paun, atau 120 auns (3.4 kilogram).

Baca Juga   Keajaiban kopi Meredakan gastrik

6. Anda tidak memerlukan kedua-dua buah pinggang. Separuh buah pinggang boleh melakukan tugasan 2 buah pinggang, dan buah pinggang dengan keupayaan 75% boleh mengekalkan kehidupan dengan selesa.

7.Buah pinggang juga mengaktifkan vitamin D dalam badan anda – tetapi hanya sebagai pilihan terakhir. Jika sel kulit anda tidak dapat menerima vitamin D daripada Matahari, maka hati anda akan mengambil alih. Dan jika hati anda tidak dapat menghasilkan vitamin D, buah pinggang anda menyelesaikan tugas.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.