Benarkah Manis Rambutan Mesra Glukosa Darah

This post has already been read 102 times!

Pernah kah kita terfikir buah manis seperti rambutan MESRA glukos dalam darah.

Dengan kata lain fruktosa dalam buah rambutan apabila dimakan secara asli tanpa proses tidak mengganggu paras gula darah.

Faedah Kesihatan Rambutan

Rambutan mengandungi antioksidan kuat seperti vitamin C yang membantu melindungi sel daripada kerosakan seperti rintangan insulin.

Kalium, kalsium, dan serat terkandung dalam isi rambutan. .

manfaat kesihatan, termasuk meningkatkan imuniti, menggalakkan kulit yang sihat, dan membantu penghadaman. Berikut adalah sedikit lagi tentang buah dan manfaat kesihatannya:

1) Buah mengandungi vitamin C, penting untuk sistem imun yang kuat.

2) Mempunyai sifat anti-radang. Ia menjadikan mereka bermanfaat untuk orang yang mengalami keadaan seperti arthritis atau gout.

3) Rambutan boleh membantu mengurangkan keradangan dalam usus kerana serat larut membantu bakteria “baik” dalam usus anda menghasilkan asid lemak rantaian pendek.

4) Rambutan adalah sumber antioksidan melindungi sel daripada kerosakan.

Antioksidan mengurangkan risiko kanser dan penyakit jantung.

Rambutan dan gula dalam darah

Salah satu perkara terbaik tentang rambutan ialah ia mesra glukosa darah. Malah, kajian telah menunjukkan bahawa makan rambutan boleh membantu menurunkan paras gula dalam darah dan meningkatkan toleransi glukosa.

Rambutan adalah sumber serat pemakanan yang sangat baik, dan ia juga mengandungi sejenis gula yang dipanggil fruktosa, yang badan anda menyerap perlahan-lahan.

Ingat, walaupun ia mungkin mempunyai kesan yang lebih rendah sedikit pada tahap glukosa dalam darah anda, ia perlu ditukar kepada glukosa oleh hati anda sebelum badan anda boleh menggunakannya untuk tenaga.

Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengambil ini secara SEDERHANA kerana pengambilan fruktosa tinggi boleh menjejaskan hati anda dan mungkin menyebabkan akibat buruk kesihatan yang lain, termasuk rintangan insulin.

Baca Juga   10 Penyakit punca dari gula pasir dan gula sirap jagung

Kandungan serat dalam rambutan juga membantu melambatkan penghadaman gula lain, seterusnya menghalang lonjakan paras gula dalam darah.

Rambutan dan Berat Badan Rambutan adalah buah tropika yang lazat yang boleh melengkapkan perjalanan penurunan berat badan. Rambutan lebih rendah kalori dan gula daripada laici, menjadikannya sangat baik untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan.

Rambutan dan obesiti

Keunikkan rambutan kaya dengan serat, yang membantu anda berasa kenyang yang lama 8-10 jam. Ini membantu mengurangkan kekerapan untuk makan. Seterusnya membantu menurunkan berat badan.

Vitamin C meningkatkan penyerapan lemak untuk pembentukan salur darah sihat.

Rambutan dan Penghadaman Selain sedap, rambutan juga boleh menjadi baik untuk kesihatan penghadaman anda.

Rambutan menurunkan kolesterol darah

Daging buahnya kaya dengan serat larut, amat membantu memastikan sistem pencernaan berjalan lancar.

Ia mengandungi sejenis serat makanan larut yang dikenali sebagai pektin, yang boleh membantu menurunkan paras kolesterol dan melambatkan penyerapan gula dalam usus.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.