Kelebihan biji durian yang tidak dipedulikan

Sila baca sepenuhnya. Jangan hanya baca setakat tajuk sahajaBiji durian, sering dibuang ke tong sampah, sebenarnya memiliki banyak manfaat kesihatan.

Biji durian sering dibuang begitu sahaja

Berikut adalah beberapa faedah yang berkaitan dengan biji durian:

1. Kaya dengan nutrien:

Biji durian padat dengan nutrien penting seperti serat, protein, lemak sihat dan karbohidrat. Juga mengandungi pelbagai vitamin dan mineral, termasuk vitamin C, besi, kalium, dan magnesium.

2. Memiliki antioksidan:

Biji durian kaya dengan antioksidan, terutamanya polifenol. Antioksidan ini membantu meneutralkan radikal bebas berbahaya dalam badan, mengurangkan tekanan oksidatif dan keradangan.

3. Kesihatan penghadaman:

Kandungan serat dalam biji durian dapat menyokong sistem penghadaman yang sihat. Serat menggalakkan pergerakan usus yang teratur dan mencegah sembelit. Ia juga menyokong pertumbuhan bakteria usus yang bermanfaat.

4. Menstabilkan berat badan:

Biji durian rendah kalori dan tinggi serat. Makan biji durian membantu anda berasa lebih kenyang untuk tempoh yang lebih lama, sekali gus mengurangkan kekerapan makan nasi.

Selain itu, serat dalam biji durian melambatkan penyerapan karbohidrat, membantu mengawal paras gula dalam darah dan mencegah lonjakan insulin.

5. Kesihatan jantung:

Lemak sihat dalam biji durian, menyumbang kepada kesihatan jantung. Ini, seterusnya, boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung.

6. Kesihatan kulit:

Antioksidan dan vitamin C yang terdapat dalam biji durian boleh menggalakkan kulit yang sihat dengan mengurangkan tekanan oksidatif, meningkatkan pengeluaran kolagen, dan mengurangkan penampilan kedutan dan garis halus.

7. Sifat anti-radang:

Biji durian mengandungi sebatian dengan sifat anti-radang yang boleh membantu mengurangkan keradangan dalam badan, yang berpotensi memberi manfaat kepada keadaan seperti arthritis dan penyakit keradangan lain.

Bagaimana memasak biji durian

Biji durian perlu dilembutkan sebelum dimakan. Ia boleh direbus, dibakar, atau dikukus untuk menjadikannya lebih mudah untuk dikunyah dan dihadam.

Menambahkannya ke dalam sup, rebusan atau mengisarnya menjadi tepung untuk dibakar ialah beberapa cara popular untuk memasukkan biji durian ke dalam diet anda.

Seperti biasa, sebaiknya berunding dengan profesional penjagaan kesihatan atau pakar pemakanan sebelum membuat sebarang perubahan ketara pada diet anda.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. Maklumat ini [ Kelebihan biji durian yang tidak dipedulikan ] dan sementara kami berusaha untuk memastikan maklumat terkini dan betul, kami tidak membuat sebarang representasi atau jaminan dalam apa jua bentuk, nyata atau tersirat, tentang kesempurnaan, ketepatan, kebolehpercayaan, kesesuaian atau ketersediaan dengan menghormati laman web atau maklumat, produk, perkhidmatan, atau grafik berkaitan yang terkandung pada siaran untuk sebarang tujuan.

Scroll to Top