1 min read

Buah nam-nam hebat dengan vitamin C semulajadi

This post has already been read 209 times!

Buah nam-nam, atau nama saintifiknya Cynometra cauliflora, adalah buah tropika yang dilupakan oleh ramai orang walaupun ianya buah yang kaya dengan manfaat kesihatan.

Beberapa manfaat kesihatan buah istimewa ini:

1. Sifat antioksidan: Cynometra cauliflora kaya dengan antioksidan seperti vitamin C dan flavonoid. Antioksidan ini membantu dalam meneutralkan radikal bebas dalam badan, menstabil hormon serta mengurangkan tekanan oksidatif, seterusnya mengurangkan risiko penyakit metabolik seperti penyakit obesiti, hati berlemak, hipertensi, diabetes, kardiovaskular dan kanser.

2. Meningkatkan sistem imun: Kandungan vitamin C yang tinggi dalam buah nam-nam membantu dalam menguatkan sistem imun dan meningkatkan keupayaan tubuh untuk melawan jangkitan dan penyakit.

3. Memperbaiki penghadaman: Buah nam-nam adalah sumber serat makanan yang baik, yang penting untuk sistem pencernaan yang sihat. Pengambilan buah nam-nam boleh menggalakkan pergerakan usus yang kerap, mencegah sembelit dan memperbaiki penghadaman secara keseluruhan.

4. Menyokong penurunan berat badan: Sebagai buah rendah kalori dengan kandungan serat yang tinggi, buah nam-nam boleh menjadi tambahan yang bagus kepada diet penurunan berat badan.

Ia memberikan rasa kenyang dan melambatkan rasa lapar, sangat membantu dalam merawat obesiti.

5. Sifat anti-radang: Pelbagai kajian telah menunjukkan bahawa buah nam-nam mempunyai sifat anti-radang.

Ia boleh membantu dalam mengurangkan keradangan dalam badan dan mengurangkan gejala yang berkaitan dengan keadaan keradangan seperti arthritis dan asma.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Susu lembu rawat Masalah buang air besar berdarah