Disfungsi erektil (ED) isyarat kepada masalah jantung.

This post has already been read 100 times!

Ya, disfungsi erektil (ED) merupakan isyarat kepada masalah jantung. Hubungan antara ED dan masalah jantung sebahagian besarnya disebabkan oleh fakta bahawa kedua-dua keadaan berkongsi faktor risiko yang sama seperti umur, obesiti, hipertensi (tekanan darah tinggi), diabetes, merokok dan keradangan tinggi.

Disfungsi erektil berlaku apabila terdapat pengurangan aliran darah ke zakar, menjadikannya sukar untuk mencapai atau mengekalkan ereksi.

Pengurangan aliran darah ini boleh disebabkan oleh masalah dengan saluran darah.

Isu vaskular asas yang sama yang menyumbang kepada ED, seperti aterosklerosis (arteri tersumbat atau mengeras), juga boleh menjejaskan kelancaran aliran darah saluran darah.

Tambahan pula, banyak keadaan jantung, seperti penyakit arteri koronari, penyakit arteri periferal, dan hipertensi, boleh menyebabkan kerosakan pada saluran darah dan saraf yang membekalkan darah kepada zakar, mengakibatkan berlakunya ED.

Makanan proses gula penyebab kepada mati pucuk

Pemulihan ED melalui teknik diet adalah kaedah terbaik. Mengamalkan Diet rendah karbohidrat, menghentikan pengambilan gula proses serta makanan proses akan mempercepatkan pemulihan ED.

Pemulihan ED bermakna tekanan darah akan kembali normal dan seterusnya memulihkan arteri serta jantung.

Tindakan menangani isu kardiovaskular adalah penting untuk kesihatan keseluruhan dan boleh membantu mencegah keadaan lebih teruk, seperti serangan jantung atau strok.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Adakah tembikai baik untuk  jantung anda?