Tembikai makanan anugerah alam sarat dengan ubat dan nutrisi

This post has already been read 2165 times!

Walaupun tidak diumumkan secara rasmi, langkah agresif Kementerian Kesihatan Malaysia menggerakkan inisiatif pemakanan sihat dan mengenali makanan bermasalah menunjukkan betapa ketaranya masalah kesihatan yang dialami oleh rakyat Malaysia.

Liputan kaki ini berkenaan buah tembikai. Air dan vitamin A, B6, dan C dalam tembikai membantu kulit anda kekal lembut, licin dan anjal. Vitamin C meningkatkan pengeluaran kolagen, yang meningkatkan keanjalan kulit dan aliran darah ke kulit. Dan vitamin A membantu membaiki sel-sel kulit, mencegah kulit kering dan menggelupas, manakala vitamin B6 membantu masalah kulit berjerawat.

Kandungan air tembikai yang tinggi, antioksidan dan asid amino mungkin menjadikan senaman yang lebih baik. Ia juga tinggi kalium, mineral yang boleh mengurangkan kekejangan otot.

Anda boleh menghirup jus tembikai selepas anda berpeluh juga. Melakukannya boleh membantu mengelakkan sakit otot, selagi anda tidak memaksa diri anda terlalu kuat.

Lycopene ialah antioksidan yang dikaitkan dengan penurunan risiko kanser, penyakit jantung dan gangguan mata yang berkaitan dengan usia.

Tembikai adalah diuretik semulajadi yang membantu meningkatkan aliran air kencing, tetapi tidak menegangkan buah pinggang (tidak seperti alkohol dan kafein). Tembikai membantu hati menyingkirkan ammonia (sisa daripada pencernaan protein) yang meredakan ketegangan pada buah pinggang sambil menyingkirkan cecair yang berlebihan.

Tembikai  khasiat rendah kalori yang tinggi dengan vitamin, mineral dan antioksida amat berkesan membantu membuang toksin keluar dari badan anda.

Tembikai adalah penawar terbaik untuk menyahtoksik hati anda dan meningkatkan fungsinya. Hati sihat akan meningkatkan kesihatan organ badan seperti jantung, paru paru, otak dan sel sel badan.

Nutrien dalam tembikai membantu menyokong kesihatan jantung, mengurangkan sakit otot, menguruskan berat badan, membantu penghadaman dan melindungi kulit anda. Tembikai juga boleh mencegah banyak penyakit kronik.

Penafian
Baca Juga   Gout  cara sembuh dengan cepat

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.