Abed Soubra, menahan tebusan di sebuah bank dalam usaha mendapatkan wang dalam akaunnya yang dibekukan, bercakap dengan media di Beirut, Lubnan.


Keadaan semakin tidak terkawal apabila orang ramai di Lubnan bertindak nekad merompak bank negara mereka untuk mendapatkan simpanan mereka sendiri — tanda keadaan kewangan negara yang semakin tenat.

Dalam tempoh 48 jam yang lalu, sekurang-kurangnya tujuh bank telah dirompak.


Seorang pelanggan yang membawa sesuatu yang kelihatan seperti senjata berjaya mengambil $19,000 daripada akaunnya sendiri.

Selepas rompakan itu, dia memberikan wang kepada rakan sejenayah ini, yang didakwa akhbar tempatan sebagai anaknya sendiri, sebelum menyerahkan diri kepada polis.

Di bahagian selatan ibu negara Beirut, seorang lelaki bersenjatakan pistol tiruan berjaya mengeluarkan $20,000 dari sebuah bank.

Seorang lagi lelaki, dikenali sebagai Abed Soubra, memasuki sebuah bank dengan bersenjata, menuntut akses kepada simpanannya sebanyak $300,000.

Dia akhirnya meninggalkan bank selepas matahari terbenam tanpa wangnya, dan pihak berkuasa tidak menahannya.

Di bahagian lain Beirut, seorang lelaki dengan senapang memburu meminta wang simpanannya. Lelaki itu, Jawad Sleem, adalah bapa kepada tujuh anak yang menganggur selama berbulan-bulan.

Persatuan Bank Lubnan menutup semua cawangan dari 19 hingga 21 September ekoran ketidaktentuan ekonomi dinegara berkenaan.

Lubnan sedang mengalami apa yang disifatkan oleh Bank Dunia sebagai salah satu krisis ekonomi terburuk di dunia, dengan hampir tiga perempat daripada penduduk negara itu telah menjadi kemiskinan mutlak.

Mata wang negara itu, lira Lubnan, telah kehilangan 95% daripada nilainya sejak 2019.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Bila ekonomi merudum ramai nekad rompak akaun bank sendiri di Lebanon " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares